2013. gada 20. maijs

Dziesmu un deju svētku ziņu lapa 17.05.2013

Līdz Dziesmu un deju svētkiem atlikušas vairs tikai sešas nedēļas, līdz ar to lielākajā daļā nozaru jau zināmi skašu rezultāti. Vēl tikai jānoskaidro labākie Rīgas kori, Latvijas labākie tautas mūzikas ansambļi un kapelas, kā arī Latviešu tautastērpu skates dalībnieki.Par svētku tuvošanos ik svētdienas vakaru plkst. 21:35 atgādina arī LTV1 īpaši svētkiem radītais atraktīvais raidījums “Lai top!”. Kā svētku dalībniekiem, tā apmeklētājiem interesants saturs pieejams arī svētku interneta vietnē dziesmusvetki.tv. Īpaši aicinām ielūkoties sadaļā “Video”, kur var uzzināt par dažādiem kurioziem gadījumiem iepriekšējos svētkos, noskaidrot kura Latvijas iedzīvotāju redzējumā ir dziesmu dziesma, uzzināt dažādu ekspertu pārdomas par to, kādi būs svētki 2053. gadā un daudz citu aktualitāšu.
 
Zemāk kopsavilkums ar aktuālajām ziņām.
Priecīgus Vasarsvētkus un lai svētki atbalsojas!

Latvijas Nacionālais kultūras centrs


Aktualitāšu kopsavilkums:

Joprojām nopērkamas biļetes uz vairākiem Dziesmu un deju svētku maksas pasākumiem:
Noslēguma koncerta „Līgo!” papildu ģenerālmēģinājumu 6.jūlijā plkst.10.00, uz vērienīgo vokāli simfoniskās mūzikas koncertu Arēnā Rīga, kur latviešu un pasaules mūzikas pērles atskaņos Latvijas profesionālie kolektīvi (orķestri, kori), labākie amatierkori, kā arī solisti. Tāpat iespējams iegādāties biļetes uz tautas mūzikas koncertu “Raksti”, kur piedalīsies gan tādas pieredzējušas mūzikas ieražu glabātājas kā Suitu sievas un Medņevas dziedātājas, gan tautas mūzikas kapelas no visiem Latvijas novadiem, postfolkloras grupas “Iļģi” un “Auļi”. Tāpat biļetes pieejamas uz krāšņo Tautas tērpu skati, pasākumiem Saieta namā, kokļu ansambļu koncertu un Dziesmu un deju svētku gājiena tribīnēm. http://www.bilesuparadize.lv/events/custompage/596


Deju svētkos piedalīsies lielākais dejotāju skaits svētku vēsturē.  

Visi 603 kolektīvi, kas startēja skatēs visā Latvijā, piedalīsies arī Dziesmu un deju svētkos. Deju lieluzveduma „Tēvu laipas” deju kolektīvu (D grupas – vidējās
paaudzes) konkursa dalībniekiem izvirzīti 10 kolektīvi:
http://www.dziesmusvetki.tv/lv/zinas/49


Dziesmu un deju svētku Noslēguma koncertā piedalīsies 15 A grupas (jauniešu deju ansambļi) un 16 D grupas (vidējās paaudzes) deju kolektīvi:
http://www.dziesmusvetki.tv/lv/zinas/49


LTV skatāms Dziesmu un deju svētkiem veltīts raidījums "Lai top".

No 5.maija Dziesmu un deju svētku televīzijā - Latvijas Televīzijā skatāms jauns muzikāls raidījums. Tajā kopā ar svētku kolektīviem priekšnesumus veido sabiedrībā zināmi cilvēki un viedokļu līderi. Raidījums aptver visus svētku darbības žanrus – kora dziedāšanu, dejas mākslu, tradicionālo mākslu, tautas tērpus, tautas daiļamata mākslu, tradicionālo kultūru un tautas amatierteātru kustību.
http://www.ltv.lv/lv/video/lai-top-jau-no-5.-maija.a14214/


Rīgas pilsētvidē apskatāmas un izmēģināmas Dziesmu un deju svētku “dzīvās” infografikas.  

Kā jau ziņots, katru nedēļu Rīgas pilsētvidē tiek uzstādītas arvien jaunas Dziesmu un deju svētku “dzīvās” infografikas, kuras ļauj izzināt, izmēģināt, atklāt pārsteidzošus faktus un izjūtas par Dziesmu un deju svētku kustības fenomenu. Dodies uz Rātslaukumu, Rīgas Centrālo staciju vai kinoteātri "Kino Citadele" un izmēģini! Video Dziesmu un deju svētku mājas lapā:
http://dziesmusvetki.tv/atbalstitaji/


Dziesmu un deju svētku raidījumu cikli.

No aprīļa Latvijas Televīzijā un pilnajā versijā Dziesmu un deju svētku mājas lapā skatāmi raidījumu cikli par svētku vēsturi, aizkulisēm, nākotnes redzējumu, praktisku gatavošanos svētkiem un citām tēmām. Ieskaties!
http://dziesmusvetki.tv/lv/video/


Noslēdzies mazākumtautību kolektīvu un individuālo izpildītāju konkurss.
Šīs vasaras Dziesmu un deju svētkos piedalīsies vairāk nekā 100 mazākumtautību kolektīvu, kā arī vairāki individuālie izpildītāji – kopā ap 1800 dalībnieku. Pirmo reizi šajā pavasarī notika mazākumtautību kolektīvu skates, un svētkos šos kolektīvus pārstāvēs divas reizes lielāks skaits dalībnieku nekā iepriekš. Skates rezultāti pieejami:
http://www.lnkc.gov.lv/index.php?option=com_content&task=view&id=944&Itemid=1


Līdz 20.maijam var pieteikties Latviešu Tautas tērpu skatei.
Latviešu tautas tērpus skate notiks no 2013.gada 20. maija līdz 30. jūnijam, tās dalībnieki var būt juridiska vai fiziska persona vai personu grupa. Izvirzīšana latviešu tautas tērpu skatei notiek koru un deju kolektīvu skašu laikā,savukārt folkloras kopas, etnogrāfiskie un koklētāju ansambļi, kā arī tautas tērpu darinātāji un individuālie dalībnieki savu dalību pasākumam var pieteikt, iesniedzot aizpildītu pieteikuma anketu un 2- 3 tērpu fotogrāfijas līdz 2013.gada 20.maijam.
http://dziesmusvetki.tv/lv/dalibniekiem/33/Tautas+lieti%C5%A1%C4%B7%C4%81s+m%C4%81kslas+studijas+/


Rīgas koru skates.
No 6. līdz 19.maijam atjaunotajā kultūras pilī „Ziemeļblāzma” notiek Rīgas koru skates. Šajā nedēļas nogalē 18. maijā skatēs plkst. 10.30 piedalīsies vīru kori diriģenta Ivara Cinkusa vadībā, plkst. 13.30 sieviešu kori diriģenta Romāna Vanaga vadībā un plkst. 17.30 jauktie kori diriģentes Ināras Freimanes vadībā. Rīgas koru skates noslēgsies 19. maijā, kad skatēs plkst. 11.00 un plkst, 17.00 dziedās jauktie kori diriģentu Ginta Ceplenieka un Inta Teterovska vadībā.
Rīgas koru skašu rezultāti pieejami šeit:
http://www.dziesmusvetki.tv/lv/dalibniekiem/47/n/


Informācija par svētku atribūtiku dalībniekiem:
Dziesmu un deju svētku atribūtikas oficiālais izplatītājs SIA West Trading Group piedāvā kolektīviem iegādāties svētku atribūtiku par vairumtirdzniecības cenām.
Tāpat iespējams pasūtīt kreklus, jakas, cepures un lakatus ar Dziesmu un deju svētku logo sava kolektīva logo.
Cenu pieprasījumus var sūtīt info@wtg.lv

Plašāka informācija par Dziesmu un deju svētkiem:
http://www.dziesmusvetki.tv/
https://twitter.com/Dziesmu_svetki
http://www.facebook.com/Dziesmusvetki
http://www.draugiem.lv/dziesmusvetki/

Nav komentāru: